Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Gaat manische depressiviteit uit zichzelf over ?

Vraag

Ik vroeg me af of manische depressiviteit ooit uit zichzelf over kan gaan, en zo ja wat ik er aan zou kunnen doen om het die richting op te sturen, bv door bepaalde oefeningen of een bepaald dieet, of wat dan ook?

Antwoord

Hoewel een dergelijke vraag nooit voor een bepaalde persoon te beantwoorden is, gaan we ervan uit dat bij een eenmaal gebleken kwetsbaarheid voor een bipolaire stemmingsstoornis de kans op herhaling groot is.

Je gaat er dan van uit dat iemand tenminste eenmaal manisch is geweest, en misschien ook een of enkele keren ernstig depressief, en dat de diagnose na gedegen onderzoek door een psychiater of een psycholoog is gesteld. Als iemand al meerdere malen een manische en depressieve stemmingsepisode heeft gehad, is de kans op herhaling natuurlijk groter, en waarschijnlijk ook als de aandoening in de directe familie zit.

Het risico op een terugval kan worden beperkt door behandeling (o.a. met medicatie) en ook wel door een gezonde, regelmatige, levensstijl. Er is niet een specifieke oefening of dieet die een terugval kan voorkomen.

Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook