Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Gestopt met abilify, gaat de angst voorbij?

Vraag

Hallo meneer van Os,
Ik ben gestopt met Abilify de laatste 5 mg in 2 maanden en nu heb ik last van mijn maag en ben veel angstiger dan voorheen. Kan het zijn dat dit bijwerkingen zijn van het afbouwen en gaan die ook weer voorbij?

Met vriendelijke groet

Antwoord

Beste Madeliefje,

Grote stappen gemaakt zie ik!

Het zou kunnen dat je maagklachten ook voortkomen uit een verhoogd niveau van angst, en het kan inderdaad te maken hebben met het stoppen van de abilify.

Het kan zijn dat je hier gewoon even doorheen moet, als een “normale” reactie op stoppen met medicatie, maar als het lang aanhoudt kun je natuurlijk altijd even met de huisarts contact opnemen.

Belangrijk is: ken je dit angstgevoel? Heb je het eerder gehad? Ging het toen gewoon weer weg? Of is het totaal nieuw voor je?

Probeer je niet te laten beperken door de angst en probeer of ontspanningsoefeningen, lichamelijke inspanning of andere activiteiten je kunnen helpen.

Contact met andere mensen is ook een heel goed middel tegen angst.

Heel veel succes en laat weten hoe het gaat!

Groet JIm

Beantwoord door: Jim van Os op 10 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

abilify
angst
Medicatie

Lees ook