Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Sinds ik gestopt ben met Prothiaden slaap ik slecht, komt dit weer goed?

Vraag

Ik ben gestopt met het nemen van Prothiaden. Ik heb dit in een maand afgebouwd. Sindsdien slaap ik nog maar vier uur per nacht.

Ik neem nog wel sulpiride, zolpidem en quetiapine (twee verschillende soorten).

Komt het weer goed met doorslapen en is er misschien nog iets anders wat kan helpen?

Met vriendelijke groet,

V.

 

Antwoord

Beste V.,

Als je slaapklachten begonnen zijn tijdens of na het stoppen met Prothiaden (dosulepine) dan is het heel goed mogelijk dat dit onttrekkingsverschijnselen zijn. Als dat zo is dan betekent dat dat je te snel met dit middel bent gestopt.

Om erachter te komen of je nu te maken hebt met onttrekkingsverschijnselen zou je weer een lage dosering Prothiaden kunnen gaan gebruiken (in overleg met je behandelaar). Als je slaapproblemen daardoor snel weer verbeteren dan weet je dat het daardoor komt. En in dat geval kun je opnieuw proberen om met Prothiaden te stoppen, maar dan veel geleidelijker.

Dat zou je met taperingstrips kunnen doen (voor info, zie hieronder) als die er voor Prothiaden (dosulepine) zouden zijn. Maar dat is niet zo, want Prothiaden is een ouderwets middel (een zogenaamd tricyclisch antidepressivum) dat in Nederland nog maar heel weinig voorgeschreven wordt, omdat het nogal wat bijwerkingen kan hebben en omdat het bij overdosering toxisch kan zijn.

Omdat je ook nog zolpidem, sulpiride en Seroquel (quetiapine) gebruikt, is het ook nog mogelijk dat je slaapproblemen een andere oorzaak hebben. In dit geval kan ik je daar niet bij helpen. Het enige wat ik je kan aanraden is, om bij veranderingen in de dosering of als je met een medicijn wilt gaan stoppen, voorzichtig te werk te gaan.

Ik hoop dat je met dit antwoord, dat je aan je behandelaar kunt laten lezen, verder zult komen en dat je snel met je slaapproblemen wordt geholpen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 9 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook