Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik lees regelmatig dat er een groot aantal mensen zeer sensitief is, en ook zeer gevoelig is voor medicatie en mogelijk een halve dosering nodig heeft van met name psychofarmaca.

Kun je van te voren je farmacokinetiek bekijken?

Met vriendelijke groet,

F.

Antwoord

Beste F.,

Het is inderdaad mogelijk om vooraf te (laten) testen of je een snelle of langzame metaboliseerder bent (wat jij 'gevoeligheid' noemt) van psychofarmaca en of je daarom een hogere of juist lagere dosering nodig hebt dan de aanbevolen doseringen die in een richtlijn of een bijsluiter staan.

Het aantal mensen dat hier baat bij zal hebben is echter te klein. Ook zijn de kosten van het testen te hoog om iedereen hierop te testen. In de toekomst gaat dat misschien veranderen, maar zover zijn we nu nog niet.

Dat nu meestal niet vooraf wordt getest is echter niet zo'n groot probleem als je misschien denkt. Als je behandelaar begint met het voorschrijven van een lagere dosis en die geleidelijk verhoogt en als jullie allebei goed monitoren of jij je daardoor beter gaat voelen, dan kun je er op die manier achter komen of je een lagere dosering dan de standaarddosering nodig hebt. Ook zonder dat je weet of je wel of niet extra gevoelig bent voor een bepaald medicijn.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 18 januari 2022
  • Deel deze pagina: