Main content

Vraag

Ik wil graag weten wat een goed alternatief is voor Priadel.

Een tijdje geleden ben ik hiermee gestopt vanwege onder andere kaliumtekort, verminderde nierfunctie, een TIA en een pacemaker. De angst zit er dus goed in!

Mijn behandelaar stelt voor om opnieuw te starten met 400 mg Priadel, maar ik voel hier niks voor.

Antwoord

Beste M.,

Of in jouw geval het opnieuw gaan gebruiken van lithiumcarbonaat (Priadel) zinvol en verantwoord is, kan ik niet beoordelen. Dat moet de psychiater met de andere medisch specialisten (internist, cardioloog, neuroloog) overleggen, en je daarover een goed advies geven.

Daarbij moet het te verwachten gewenste effect op de stemming worden afgewogen tegen mogelijke risico's voor je lichamelijke gezondheid.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 maart 2021
  • Deel deze pagina: