Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik doen na grensoverschrijdend gedrag van een ggz-medewerker?

Vraag

Hoi Jim,

Ik ben onder behandeling bij een ggz-instelling en er heeft iets grensoverschrijdends plaatsgevonden tussen een medewerker en mij. Ik wil verder niet op details ingaan maar ik weet niet hoe ik verder moet.

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste S.,

Patiënten in de psychiatrie kunnen het slachtoffer worden van ongepast gedrag van een medewerker in de ggz. Het is belangrijk voor professionals in de ggz om professionele grenzen te handhaven en zorg te verlenen op een veilige, ethische en niet-uitbuitende manier.

In sommige gevallen kunnen deze grenzen echter worden geschonden en kunnen patiënten ongewenste avances, seksueel wangedrag of andere vormen van misbruik ervaren. Als dit gebeurt is het belangrijk dat de patiënt het gedrag meldt, en steun zoekt bij een vertrouwde persoon of organisatie. In dit geval zou je kunnen denken aan de pvp (patiëntenvertrouwenspersoon)…..

Veel sterkte….

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 6 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook