Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Had ik iemand met verward gedrag ook nazorg moeten bieden?

Vraag

Beste Jim, we kennen elkaar via de UM. Ik heb vorige week als BHV-er te maken gehad met een jonge vrouw die flink in de war ons gebouw DEB 1 binnenliep.

De receptie had me gebeld en geen 1333 oproep gedaan. Ik was alleen met die vrouw en heb haar naar een rustige, koelere plek gebracht. “gelukkig” had ik eerder het filmpje hoe om te gaan me iemand met een psychose met 10 tips gezien.

Het ging op en neer en ze was ook flink achterdochtig.

Ik was niet bang en ben lang bij haar gebleven. Maar als BHV-er kan ik verder niets doen terwijl je wel wat wil doen zonder iemand bang te maken. Ze had geen crisiskaart en angst voor ziekenhuis/sirenes.

Na 2 uur zijn we samen naar buiten gelopen en heb ik met wederzijds welbevinden, haar laten gaan. Thuis heb ik nog de bewaking azM gebeld en blijkbaar hadden zij die ochtend ook al met haar van doen gehad.

Mijn vraag blijft: wat had ik anders kunnen of moeten doen en bestaat er zoiets al nazorg of moet je accepteren dat het zo gaat? Ik had met haar te doen uiteraard. Dank voor je antwoord, B.

Antwoord

Hey B,

Goed gedaan wat mij betreft, geweldig dat je contact kon maken en rust kon brengen!

Wat altijd handig is, is om te proberen of er een ‘significant other’ is die de persoon kent (zeg maar iemand uit het netwerk) die je dan vervolgens samen kunt bellen…

Maar dat kan natuurlijk alleen als ze bereid is om zo’n naam te geven.

Verder goed gedaan wat mij betreft – je had natuurlijk kunnen escaleren en de c kunnen bellen, maar de vraag is of dat echt nodig was.

Soms is juist niet escaleren en rust brengen beter…

Dank! Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 23 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook