Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Had ik niet teveel medicatie (lithium, zyprexa, temesta)?

Vraag

Wat zijn normale dosissen Temesta en Zyprexa bij een opname met manie en psychose op een gesloten afdeling? Ik kreeg Maniprex 500 mg 1 maal per dag. Verder Temesta 2,5 mg 4 maal per dag en Zyprexa 10 mg 3 maal per dag. Volgens de medicatiefiche kreeg ik bij onrust of weigering per os (wat is dit?) nog Clopixol extra Temesta en extra Zyprexa.

Nu neem ik nog enkel Maniprex.

Antwoord

Beste R,

Maniprex is hetzelfde als lithiumcarbonaat, hetgeen wordt gebuikt bij bipolaire stoornis, zowel tijdens de fase van acute manie als om een nieuwe bipolaire episode te voorkomen.

In de acute fase kan het noodzakelijk zijn om extra medicatie te geven. Als iemand heel erg manisch en psychotisch is kan zyprexa voorgeschreven worden tot een dosis van 20mg. De dosis van 30mg zyprexa die jij kreeg is aan de hoge kant, zeker als je ook tot 10mg temesta erbij kreeg. Of het moet zijn dat je heel erg groot bent en veel weegt, en een hogere dosis daarom aangewezen is.

De dosis van temesta 4 x 2.5mg is ook aan de hoge kant – zeker als je ook maniprex en zyprexa erbij kreeg. Plus ‘zo nodig’ extra clopixol en zyprexa.

Dus om je vraag te beantwoorden: de zyprexa en de temesta die je naast je maniprex kreeg kunnen soms nodig zijn als er sprake is van extreme opwinding en psychose bij een manie. Maar de doses die je kreeg liggen aan de hoge kant en uit wat je beschrijft lijkt het er op dat de kliniek waar je wordt behandeld de medicaties in te hoge doses voorschrijft.

Ook het feit dat je naast al deze medicaties ook nog eens extra clopixol en zyprexa kon krijgen duidt daarop. Op een gegeven moment heeft het namelijk geen zin meer om extra medicatie te geven – daarmee versterk je dan alleen nog de bijwerkingen, niet de werking.

Dus, hoewel het afhangt van hoeveel je weegt en hoe ernstig de manie/psychose was, kan het misschien geen kwaad om vast te leggen dat je niet wil dat er boven een bepaalde dosis medicatie wordt gegaan. Dit vastleggen in crisiskaart, samen met de behandelaars, kan heel nuttig zijn. Van behandelaars wordt tegenwoordig gevraagd dat ze hiervoor openstaan. Mocht dat het niet het geval zijn, dan zou op zoek gaan naar een behandelaar die daar wel voor open staat.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook