Main content

Vraag

Kan het zijn dat Haldol je functioneren belemmert?

Antwoord

Beste J.,

Ja, helaas kan het zijn dat Haldol je functioneren belemmert. Het is dus een kwestie van de voordelen afwegen tegen de nadelen.

Haldol kan het functioneren belemmeren door de werking: het maakt je een beetje onverschillig voor alles. Dit helpt voor de psychose, maar kan maken dat je weinig gemotiveerd wordt om dingen te ondernemen en/of af te maken. Zeg maar het 'zombie-effect'.

Ook kan het je functioneren belemmeren door overmatige sedatie.

Verder kan het je functioneren belemmeren door stijfheid en algehele vertraging door de effecten op het motorisch zenuwstelsel.

Het kan ook interfereren met je seksuele functioneren.

Voor meer informatie over Haldol zie onze Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool.

Zorg dus dat je de minimale dosis hebt, dat kan al heel veel uitmaken in het algemeen!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 9 augustus 2021
  • Deel deze pagina: