Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je hallucineren door alcohol en stress?

Vraag

Enige tijd geleden had ik samen met mijn vriend veel gedronken en we verbleven die dag in een hotel. In de avond kregen we woorden en ik besloot naar het hotel te gaan. Hij bleef nog in het café.

Ik ben in bed gaan liggen en in slaap gevallen. Paar uur later werd ik wakker, mijn vriend kwam binnen en we kregen weer ruzie. Rond 01.00 uur vertrok hij en twee uur later viel ik in slaap.

Later schrok ik wakker en ik ik zag hem en hoorde hem. Hij was er maar maakte geen contact.

In de ochtend bleek dat mijn vriend helemaal niet in de kamer is geweest.

Kan de ruzie, de hoeveelheid alcohol en langdurige stress die ik had, zorgen dat ik dingen hoorde en zag?
Dit gebeurde wel nadat ik even in diepe slaap was geweest.

Zou u mij iets meer kunnen vertellen hierover?

Antwoord

Beste B.,

Wat een angstige ervaring! Maar het kan zijn dat je een hypnagoge of een hypnopompe hallucinatie hebt gehad. Deze treden vaak op als iemand in een vreemde omgeving is (hotelkamer), en als er net een emotionele gebeurtenis is geweest (conflict met vriend) en gebruik van een middel (bijvoorbeeld alcohol).

Hypnagoge hallucinaties treden op bij mensen wanneer ze in slaap vallen, meestal in de overgang tussen wakker zijn en in slaap vallen. Deze hallucinaties kunnen zich manifesteren als sensorische ervaringen, zoals het gevoel dat er iemand in de kamer is, vreemde geluiden of visuele waarnemingen, zoals schaduwen of figuren. Mensen ervaren vaak een gevoel van verlamming of beperkte beweging tijdens deze fase, wat kan bijdragen aan de angstaanjagende aard van de hallucinaties.

Hypnopompe hallucinaties, aan de andere kant, treden op wanneer mensen ontwaken uit de slaap, meestal in de overgang tussen slaap en wakker worden. Net als bij hypnagoge hallucinaties kunnen deze hallucinaties zich uiten in verschillende zintuiglijke ervaringen en kunnen ze leiden tot het gevoel dat er iemand in de kamer is of andere vreemde percepties.

Deze hallucinaties zijn meestal onschadelijk en komen voor als gevolg van verstoringen in de normale slaapcyclus. Ze kunnen vaker voorkomen bij mensen die last hebben van slaapstoornissen zoals slaapverlamming of narcolepsie – maar denk niet dat dat bij jou het geval is! Het is belangrijk om te begrijpen dat deze ervaringen niet altijd echt zijn en geen teken zijn van een ernstig psychisch probleem.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 november 2023

Gerelateerd

Meer over

hallucinaties
overige onderwerpen

Lees ook