Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hangt PMS samen met psychose?

Vraag

Het last hebben van psychotische wanen en stemmen lijkt in het geval van onze dochter sterker te worden op de momenten van PMS.

Ik vraag me af wat er geweten is over de link tussen psychose en hormonen en welk gevolg dit eventueel kan hebben voor de aan te bevelen behandeling.

Antwoord

Beste moedervan,

Er is zeker werk dat suggereert dat er bij sommige vrouwen een link is tussen de hormonale schommelingen – zoals bij PMS – en psychose.

Er is onderzoek uit Australië dat suggereert dat bij sommige vrouwen de menstruele cyclus samenhangt met verergering van de psychose (bv https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26070315) en er is ook onderzoek dat suggereert dat hormonale behandeling bij sommige vrouwen een verbetering kan geven van de psychose – maar dit is NIET een harde bevinding die als richtlijn kan gelden bij alle patiënten.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook