Main content

Vraag

Beste Jim in 2000 heb ik een psychose gehad. Waar ik stemmen van andere mensen hoorde en werd opgenomen. Toen zijn die stemmen weggegaan en bleef ik tot op vandaag mijn gedachten hardop horen.

Ik heb alle medicatie geprobeerd dat er op de markt is. Maar ben nu van plan reagila te nemen. Ik weet niet of het al uit is of niet. Mijn psychiater is momenteel voor 2 weken op reis.

Ik hoop dat die gedachten die ik hardop hoor ooit over zullen gaan. Maar mits het mijn gedachten zijn en eventuele medicatie mijn gedachten zouden stoppen. Denk ik dat ik niet meer zal kunnen nadenken. Lezen doe ik ook hardop in mijn hoofd.

Weet jij soms welke medicatie er het meest gericht is op mijn probleem? ik heb risperdal, seroquel, sycrest, solian, zyprexa geprobeerd. Misschien ken jij uit ervaring iemand die symptomen zoals ik had. Hardop gedachten horen dus, waarvan het gestopt is door bepaalde medicatie.

Mijn psychiater herkent het fenomeen gedachten hardop horen niet. Enkel stemmen van anderen.

Antwoord

Beste S,

Dank voor je bericht. Cariprazine (Reagila®) is volgens mij nog niet te krijgen maar zou kunnen in België wel.

Het fenomeen dat je beschrijft heet "gedankenlautwerden" - het werd beschreven voor het eerst in de Duitse literatuur.

Soms helpt medicatie - het probleem is dat verschillende mensen reageren op verschillende medicaties op verschillende manieren - dus het is helaas een individuele zoektocht, ook bij jou. Dus je kunt Cariprazine (Reagila®) zeker proberen - maar wat als dat ook niet helpt?

Als de medicatie niet helpt is het beter om in te zetten op leren omgaan met het fenomeen.

Dit is een andere, psychologische of groepsbenadering, die onder andere meer inzet op acceptatie (niet proberen te veranderen wat zich niet laat veranderen, leidt vaak tot onnodig vechten met jezelf) en leren leven met. Net zoals sommige mensen leren onaangename geluiden in de omgeving te negeren, zo kun je ook met gedankenlautwerden leren omgaan.

Aangezien gedankenlautwerden een vorm van hallucinatie is, kun je ook in een stemmenhoordersgroep proberen tot betere omgang met het fenomeen te komen.

Heel veel succes en groet, Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2018
  • Deel deze pagina: