Main content

Vraag

Wanneer ik in de nacht wakker word, en mijn ogen open doe, zie ik dingen. Meestal spinnetjes of ander grotere dieren (denk ik). Ik heb dan helemaal geen angstgevoel o.i.d., omdat ik weet dat het niet echt is. Het is niet dagelijks, maar soms een paar keer achter elkaar en dan weer weken niet. Ik ben een vrouw van 60 en ik gebruik Citalopram dosering 30. ik weet niet of het begonnen is na het gebruik van dit medicijn. Wat moet ik hiervan denken? ik durf het met niemand te bespreken, want ik ben bang dat ze er van schrikken. Zelf vind ik het heel vreemd en weet niet goed wat ik ervan moet denken.
Mijn moeder heeft op hoge leeftijd, tussen de 85 en 90 wanen gekregen en dat begon ook langzaam met het zien van dingen. Zij had ook vreemde gedachtes. Ze was niet echt bang en was wel heel overtuigd over wat ze gezien had. Misschien heeft het allemaal niets met elkaar te maken, maar ik vraag het me toch af. Er werd toen vermoed dat zij Lewy body dementie had, maar ook dat door nierfalen die wanen ontstonden.
Mijn vragen zijn dus:
Heb ik echt hallucinaties?
Zou het ook hetzelfde kunnen zijn wat mijn moeder misschien had, lewy body dementie in wording?

Antwoord

Als je dingen ziet die er niet zijn, heet dat een 'hallucinatie'. Dat hebben best veel mensen. Cruciaal is dat jij je realiseert dat het niet echt is. En dat je er niet van schikt, is helemaal goed. Zo te horen is het geen probleem voor je.
Mensen kunnen door hallucinaties in de war raken omdat ze er nare gedachten bij kunnen hebben. Dan zou je met therapie kunnen proberen om die nare gedachten uit te dagen opdat je misschien wel wat meer nuchter er tegenaan gaat kijken. Welnu, jij doet dat al meteen, en in die zin ben je misschien wel een natuurtalent in het omgaan met hallucinaties!
Of er een verband is met de ervaringen van je moeder zou ik niet durven zeggen.

Groeten, Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 60
Beantwoord door: Tom van Wel op 8 april 2020
  • Deel deze pagina: