Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn moeder heeft angsten en hallucinaties

Vraag

Mijn moeder (84) slikt al jaren antidepressiva tegen haar angsten. Is voor haar angsten ook een paar maanden opgenomen geweest.

Sedert enige tijd heeft ze nu ook hinder van hallucinaties, met name in de nacht ziet ze beesten, mensen en andere figuren die er voor haar wezenlijk zijn. Niet alleen zij maar ook mijn vader van 90 jaar wordt s nachts door haar uit de slaap gehouden om de enge figuren weg te jagen. Paar dagen geleden is er overdag ingebroken waarbij veel sieraden zijn gestolen, mijn vader kwam de man in de gang tegen, en toen zijn bij haar de angsten weer verergerd (waren eerst goed onder controle) en heeft ze nu ook in verergerde vorm de hallucinaties, omdat zij ze nu ook overdag “waarneemt” en ook ruikt.

Ik bel morgen de huisarts, maar ik ben zo bevreesd dat ze weer zal worden opgenomen. Of kan het met bijstelling van de medicijnen worden verholpen, zonder dat er weer andere bijwerkingen ontstaan?

Antwoord

Ik kan niet oordelen over de oorzaak (en dus de behandeling) van de hallucinaties van je moeder. Misschien is er sprake van een nachtelijk delier, dat komt bij kwetsbare ouderen wel eens voor, en heeft het dus een andere oorzaak dan de la lang bestaande angstklachten. Daar moet de huisarts over oordelen. Die moet je dan wel precies hierover inlichten, want je moeder (en misschien ook je vader?) kunnen dat mogelijk niet zo duidelijk vertellen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 november 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Medicatie

Lees ook