Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb last van stijfheid, kan dat door medicatie komen?

Vraag

Ik kwam er achter tijdens een salsa avond dat mijn motoriek niet goed werkt, er zit vertraging in mijn beweging en ik ben stijf. Kan dit komen door de medicatie (Albilifi, Temazepam voor s’ nachts en 1 Lorazepam voor s’nachts)? Kan het met oefening beter worden?

Antwoord

Hey P,

Ja ik vrees van wel – ik zie dat je Abilify gebruikt, dit is een antipsychoticum dan aanleiding kan geven tot vertraging en stijfheid. Ook de Priadel die je opgeeft bij de medicatielijst kan dergelijke motorische bijwerkingen vertonen, maar veel minder vaak dan Abilify.

Het beste is om te spreken met de voorschrijver hierover. Het gaat er bij medicatie om dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Eventueel kan er een aanpassing gedaan worden van de dosis van het medicament.

Sommige mensen ervaren dat het met oefening ook beter kan worden, dus zeker dat ook proberen!

Hope this helps, succes Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 3 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen

Lees ook