Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hebben mijn stemmingsklachten een hormonale oorzaak?

Vraag

Hebben mijn stemmingsklachten wellicht een hormonale oorzaak?

Antwoord

Beste E,

Of hormonen een rol spelen bij stemmingsveranderingen blijkt uit het patroon van de klachten. Verschillende hormonen kunnen een rol spelen, meestal gaat het dan om vrouwelijk geslachtshormoon, schildklierhormonen en stresshormonen (cortisol). Bekend zijn bijvoorbeeld de premenstruele prikkelbaarheid en somberheid, die elke maand weer terugkomen bij sommige vrouwen.

Het gebruik van de anticonceptiepil kan leiden tot depressieve klachten. Ook rondom de menopauze zie je bij sommige vrouwen een toename van stemmingsklachten. Of een dergelijk verband bij jou een rol speelt, hangt dus erg af van het patroon van je klachten, en of de schildklierhormonen en stresshormonen normale waarden hebben (dat kun je vrij eenvoudig meten).

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook