Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft iemand recht op hulp bij afbouwen antipsychotica?

Vraag

Ik lees over de richtlijnen gebruik antipsychotica bij psychose het volgende: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/psychose

Met name, overweeg na 6 maanden af te bouwen als symptomen weg zijn.

Dan lees ik op jullie website wat de symptomen van psychose zijn: O.a. cognitieve problemen, depressie en motivatieproblemen.

Nu is mijn vraag, als antipsychotica negatieve symptomen (kunnen) veroorzaken (bij iedereen, of nagenoeg iedereen), hoe kom je ooit af van de totale reeks symptomen zolang je antipsychotica gebruikt?

Antwoord

Goede vraag!

Het gebruik van medicatie als een antipsychoticum moet gezien worden als een afweging: doet het meer goed dat kwaad?

Dus als de effecten op bijvoorbeeld positieve symptomen matig zijn terwijl er sterke bijwerkingen zijn richting depressie en negatieve symptomen, dan zullen sommige mensen besluiten dat het de moeite niet waard is en proberen:

(i) de dosis te verlagen
(ii) een ander antipsychoticum te nemen
(iii) te stoppen en een ander antipsychoticum proberen
(iv) te stoppen en proberen met psychotherapie cq stemmenhoordersgroep cq WRAP-groep de positieve symptomen te behandelen
(v) te stoppen en een ander middel zoals een antidepressivum proberen
(vi) te stoppen en alleen met goede lifestyle (bewegen, praten, structuur, stabiliteit, weinig stress) en/of herstelacademie verder te gaan.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat er hele goede effecten zijn op positieve symptomen en dat er maar matige bijwerkingen zijn richting dysforie/negatieve symptomen, in welk geval je zou kunnen besluiten om door te gaan met het betreffende antipsychoticum.

Het kan ook zijn dat iemand uiteindelijk, na een lange zoektocht, met een minimale dosis van het juiste antipsychoticum geen last meer heeft van welke symptoomdimensie dan ook.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 16 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antipsychotica

Lees ook