Main content

Vraag

Goedendag Peter,

Ik heb ruim twee jaar fluoxetine gebruikt tegen depressie en sociale angst. Dit medicijn sloeg goed aan en heeft me erg goed geholpen, tot vier maanden geleden. Ik kreeg weer last van dezelfde klachten ondanks het gebruik van fluoxetine. In overleg met de huisarts heb ik opgehoogd naar 40 mg, helaas zonder succes. De klachten bleven.

Nu ben ik in overleg met mijn huisarts overgestapt op sertraline. Ik merk nog geen verschil maar ik slik het natuurlijk pas een week.

Is het eigenlijk wel zinvol om over te stappen op een andere SSRI als de eerste SSRI niet meer werkt?

Ik hoor het graag!

Antwoord

Beste E.,

Of je fluoxetine is opgehouden om voor jou te werken is moeilijk met zekerheid te zeggen, omdat hiervoor ook andere oorzaken kunnen zijn. Dat het verhogen van de dosis van 20 mg naar 40 mg voor jou geen verbetering heeft gebracht is niet heel gek, omdat uit onderzoek duidelijk is geworden dat zo’n verhoging in de praktijk in de meeste gevallen niet het gewenste effect heeft en door extra bijwerkingen zelfs voor verdere verslechtering kan zorgen. Als je behandelaar hier meer over wil weten kan hij of zij het betreffende onderzoek hier vinden:

http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/TvP610-609_p615-625.pdf.

Of het voor jou zinvol is om van fluoxetine over te stappen op sertraline (of op een ander antidepressivum) is een vraag ik die niet kan beantwoorden. Omdat dat voor iedereen anders kan zijn. Mensen kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen in hoe ze op medicatie of veranderingen in medicatie reageren. De enige manier om erachter te komen of die overstap voor jou gaat werken is door die overstap te maken, wat jij dus nu aan het doen bent.

Dat je bij die overstap geen problemen lijkt te hebben is goed om te horen want zo’n overstap kan, als die niet goed wordt uitgevoerd, juist tot extra klachten leiden waardoor je je niet beter maar juist nog slechter kunt gaan voelen. Om dat te voorkomen zijn er nu zogenaamde switchstrips waarmee mensen in 28 dagen kunnen overstappen, op zo’n manier dat de kans op klachten zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Of die overstap jou zal helpen is nu een kwestie van afwachten. Misschien gaat die je helpen maar misschien ook niet. Als je binnen een aantal weken geen verbetering merkt in hoe je je voelt dan moet je iets anders gaan doen. Wat dat dan moet zijn is lastig te zeggen. Als deze overstap voor jou niet werkt dan is het nog maar de vraag of nog een overstap op nog een ander antidepressivum je dan wel zal gaan helpen.

Een van de dingen die je kunt overwegen als deze overstap voor jou niet werkt is om dan, in overleg met je behandelaar, te bespreken of je misschien wel wilt proberen om uit te zoeken of het jou helpt om de dosis niet verder te verhogen maar om die juist heel geleidelijk en op een verantwoorde manier te gaan verlagen. Om te zien of je je daardoor misschien beter gaat voelen. De gedachte hierachter is dat als fluoxetine niet meer voor je werkt en sertraline voor jou ook niets doet, dat het misschien wel beter voor jou is om met antidepressiva te proberen te stoppen. Want waarom zou je een middel nog langer blijven gebruiken als het je niet (meer) helpt maar wel nog steeds bijwerkingen kan geven. En je zou niet de eerste zijn voor wie zo’n dosisverlaging juist goed uitpakt, misschien kun je dan zelfs uiteindelijk wel helemaal stoppen.

Mocht je overwegen om dit uit te proberen dan kun je zo’n geleidelijke dosisverlaging heel goed uitvoeren met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips) waarbij je behandelaar je dan ook heel goed kan begeleiden. Lees ook onze tips voor het afbouwen van medicatie.

Zoals je ziet kan ik je geen eenduidig antwoord geven op je vragen. Maar ik hoop dat mijn antwoord je toch zal helpen om samen met je behandelaar iets aan je huidige klachten te kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 13 juni 2022
  • Deel deze pagina: