Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Helpt mijn medicatie combinatie wel tegen de depressie?

Vraag

Ik zit al een paar maanden in een zware depressie. Ik slik 85mg nortrilen, 1200mg lithium en sinds een kleine twee weken 20mg prozac, omdat de quetiapine niets deed en ik daar erge bijwerkingen van kreeg.

Ik merk nog helemaal niks van een wenselijke verbetering, en ik ben ook erg bang dat ik hier niet uit kom. Mijn moeder zorgt grotendeels voor mij en ik vind dit zwaar voor haar en pijnlijk voor iedereen om me heen.

Ik heb erg veel last van trillende vingers en handen en met vlagen ook in mijn benen en voeten.

Ik ben zo bang dat ik niet uit deze depressie kom, hierin blijf en ik nooit meer mijn eigen leven kan leiden!

Antwoord

Depressies zijn kwellen en kunnen best lang duren, maar gaan in verreweg de meeste gevallen ook weer over.

Ik kan op afstand geen passend persoonlijk advies geven over welke medicatie voor jouw situatie geschikt is. Op zich kan de genoemde combinatie effectief zijn. Van nortriptyline (Nortrilen) kun je een bloedspiegel laten bepalen of de dosis wel hoog genoeg is, net als van lithium. Het trillen komt mogelijk door lithium, en misschien is die dosis dan wat te hoog (?). Overleg dat eens met de psychiater. Twee weken met een nieuw medicijn (fluoxetine = Prozac) is wat kort om er iets van te zeggen, meestal wachten we 4 tot 6 weken om het effect te kunnen beoordelen.

Kijk ook eens op www.ggzstandaarden.nl onder depressie voor meer informatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook