Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan het herpes virus een psychose uitlokken?

Vraag

Beste heer Kupka,

Ik heb een genitale herpes infectie gehad en kreeg daarbij hevige hoofdpijn, en daarna ben ik psychotisch geworden. Ik ben hierdoor diverse keren opgenomen geweest.

Kan het herpes virus inderdaad een psychose uitlokken?

Met vriendelijke groet.

 

Antwoord

Beste W.,

Het is altijd de vraag of een bepaalde psychologische (b.v. een traumatische ervaring) of lichamelijke (b.v. een virusinfectie) stressfactor een specifieke oorzaak is van psychische klachten of een psychische stoornis zoals psychose.

De verbinding tussen een infectie en psychische klachten zou dan kunnen zijn via een ontregeling van het stressrespons-, immuun- en ontstekingssysteem. In ons lijf staat immers alles met elkaar in verbinding.

Ziek zijn van een virusinfectie kan ook bijdragen aan je algehele weerbaarheid waardoor een andere kwetsbaarheid (b.v. een gevoeligheid voor psychose) manifest wordt.

Verreweg de meeste mensen die een genitale herpes-infectie doormaken worden immers niet (psychisch) ziek. Zie bijvoorbeeld dit artikel:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15813644/

Hoe dat in jouw geval zit kan ik natuurlijk niet beoordelen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook