Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat gebeurt er in de hersenen bij een bad trip?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb de diagnose PTSS gekregen een tijdje geleden, en mijn crisismoment kwam tijdens een bad trip.

Wat gebeurt er precies in de hersenen als een trip slecht gaat?

Ook vraag ik me af of het blijvend schadelijk kan zijn voor het brein of dat alle dingen waar ik last van heb gerelateerd zijn aan trauma.

Het is namelijk zo dat ik de wereld vaak vervormd waarneem. Ik zie bijvoorbeeld een gezicht in een stopcontact en ervaar een hele enge sfeer eromheen. Ook heb ik dat bij een stapel kleren of een boom…

Ik heb er veel last van want het heeft een enge sfeer en voelt heel beklemmend. Ik ben bang dat ik blijvende schade heb aan mijn hersenen.

Ik neem olanzapine. Kan olanzapine dit gebeuren versterken?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je vraag! Om te antwoorden:

  1. Nee, een bad trip geeft geen hersenbeschadiging, hoogstens functionele veranderingen die echter omkeerbaar zijn.
  2. Wat er op dat moment in de hersenen gebeurt weten we niet en is gek genoeg ook niet zo belangrijk. Want het fenomeen is psychisch en de relatie tussen psyche en brein is zeer complex. Het brein kun je het beste zien als het orgaan dat de psyche MOGELIJK MAAKT. Echter wat er zich precies in die psyche afspeelt wordt NIET een-op-een door het brein bepaald. Over het brein hoef je je dus geen zorgen te maken.
  3. De illusionaire vervalsingen die je beschrijft (zo heten ze) komen veel voor. Het nare sfeertje eromheen is typisch wat je ziet bij trauma. Een deel van het probleem in de beleving van de illusioniare vervalsingen bij jou is dat je ze toeschrijft of in verband brengt met ‘hersenbeschadiging’ – hierdoor wordt alles erger en angstwekkender. Je komt dus een beetje in een zelfgemaakte vicieuze cirkel.

Probeer de illusioniaire vervalsingen er gewoon te laten zijn….probeer er minder angstig op te reageren. Het zijn dingen met betekenis, probeer er zo naar te kijken…..

En nee, olanzapine kan dit gebeuren niet versterken – althans dat is zeer, zeer onwaarschijnlijk.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Trauma

Lees ook