Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe bouw ik clozapine af?

Vraag

Hoe kan ik op een verantwoorde wijze Clozapine afbouwen, omdat ik de indruk heb dat het middel erger wordt dan de kwaal?

Antwoord

Hey B,

Clozapine is een goed middel, maar de bijwerkingen zijn inderdaad heftig. Je hebt een belangrijke beslissing genomen, dus spreek het door met de behandelaar ook.

Voor afbouwen geldt: doe het langzaam, en volg de tips op de website (zie de animatie over afbouwen: https://www.psychosenet.nl/herstel/animaties/). Langzaam is voor iedereen anders, maar je zou bijvoorbeeld 100mg per maand minder kunnen doen, en de laatste 100mg weer reduceren in stapjes van 25mg.

Lees ook deze blog er over op onze website waar ook verwijzingen staan naar andere websites: https://www.psychosenet.nl/oost-west-thuis-niet-zo-best-in-nederland-is-het-oorverdovend-stil-omtrent-afbouwen-antipsychotica/

Heel veel succes toegewenst!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Medicatie

Lees ook