Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik boven mijn diagnose staan?

Vraag

U heeft eens gezegd dat als je je behandeling goed hebt afgerond, je dan boven je diagnose moet staan.
Hoe zit dit met de uitspraak: je bent chronisch patiënt geworden?

Dit is 19 jaar geleden tegen mij gezegd. Hoe kan ik hierboven staan?

Antwoord

Hey B.,

De uitspraak “je bent chronisch patiënt” geworden, ik weet niet in welke context die is gedaan, lijkt me niet heel zinvol of professioneel.

De betere manier om het te zien, en om er boven te kunnen staan, is dat iedereen een kwetsbaarheid heeft en daar moet de persoon mee zien te leven.

Bij de een is dat een kwetsbaarheid als suikerziekte, bij de andere is dat een kwetsbaarheid in de vorm van trauma’s in de kindertijd die pijn blijven doen, bij weer een ander chronisch reuma en bij weer een ander psychosegevoeligheid.

Soms kan die kwetsbaarheid zodanig zijn dat de mensen zorgbehoeften hebben waarvoor ze zorg ontvangen. Dat is geen schande, dat is immers juist de bedoeling!

De kunst is om de kwetsbaarheid een plek te geven en je leven niet te laten beheersen, om ruimte te creëren in je leven voor de kleine dagelijkse dingen die het bestaan zinvol maken. Ruimte voor perspectief dat ondanks de blijvende kwetsbaarheid het leven toch zinvol en waardevol kan zijn.

Dat is het idee van herstel.

Herstel is reparatie van perspectief, ondanks dingen die je niet kunt veranderen.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 24 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook