Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

In Positieve psychiatrie van Fredrike Bannink en Frenk Peeters staat de mens centraal, niet de ziekte, wel voor gepersonaliseerde benadering.

Auteur:

Fredrike Bannink & Frenk Peeters

Uitgever:

Boom uitgevers

Positieve psychiatrie – Fredrike Bannink, Frenk Peeters

In Positieve psychiatrie staat de mens centraal, niet de ziekte. De schrijvers Fredrike Bannink en Frenk Peeters hebben een gepersonaliseerde benadering met als doel het bevorderen van welbevinden voor ogen.

Naast klachtgericht wordt ook krachtgericht behandeld. Aan drie bronnen van kennis (de positieve psychologie, de herstelbenadering en de aspecifieke factoren), voegen Bannink en Peeters nog een vierde toe: het paradigma van de oplossingsgerichte therapie.

Positieve psychiatrie is geschikt voor de eerste-, tweede- en derdelijnszorg

Bannink en Peeters beschrijven vele casussen, toepassingen en verhalen, waardoor iedereen uit de psychiatrische praktijk morgen al kan beginnen met positieve psychiatrie.

Nieuwe focus voor behandelaar en patiënt

De ggz is niet langer de plek om alleen problemen en klachten te bespreken en te behandelen. Het is juist ook de omgeving waar de focus ligt op het ontdekken van veerkracht en competenties, het versterken van positieve emoties en het voeden van hoop, dankbaarheid en optimisme.

Positieve psychiatrie

In Positieve psychiatrie staat de mens centraal, en niet de ziekte. De focus ligt op zowel klachten als krachten. Aan de hand van verhalen, toepassingen en casus bespreken de auteurs de nieuwe vorm van positieve psychiatrie en de toepassing ervan. Hoe verandert de psychiatrie wanneer we naast de diagnose ook de gewenste toekomst als uitgangspunt nemen?

Het oplossingsgerichte model

Voor het eerst wordt het analytische medische model – het paradigma van de analyse – aangevuld met het functionele oplossingsgerichte model – het paradigma van de synthese. Het oplossingsgerichte model kost minder tijd dan andere vormen van psychotherapie, en waarborgt de autonomie van patiënten. Op deze manier wordt de kennis van de positieve psychologie, het oplossingsgerichte model, de herstelbenadering en de aspecifieke factoren gecombineerd.

Voor wie is dit boek?

Voor alle behandelaars die hun aandacht (meer) willen richten op competenties, mogelijkheden, en op wat wél werkt. Ook geschikt voor behandelaars die hun arsenaal aan therapeutische vaardigheden willen uitbreiden en optimaal willen samenwerken met hun patiënten.

Review:

‘Positieve psychiatrie: de toekomst is begonnen! Is er behoefte aan dit boek? Het antwoord is: nu meer dan ooit.’ – Jim van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en publieke GGZ.


Fredrike Bannink, Frenk Peeters

Tip! Lees ook het artikel: Positieve psychiatrie – zusje van de positieve psychologie

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.