Veel gezochte termen

Psychosenet podcast

Auteur

PsychoseNet Original Series

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter, YouTube en Wiki.

Het afbouwtraject van Jolanda – werken aan een nieuwe identiteit

PsychoseNet Podcast Jolanda - over het vinden van je nieuwe identiteit.

In deze podcast vertelt Jolanda over de reis die ze aflegde rond het afbouwen van het antidepressivum dat ze 30 jaar had genomen in een hoge dosis met taperiingstrips. Al 20 jaar had er geen arts meer naar gekeken – ze werd geacht het voor de rest van haar leven maar te nemen.

Ooit had de medicatie goed geholpen voor een depressie – maar waarom dan de rest van het leven moeten blijven gebruiken?

Ze had al vaker geprobeerd af te bouwen maar kwam telkens in de problemen met onttrekkingsverschijnselen en artsen die vonden dat ze niet moest afbouwen. Ze zeiden dingen als: “Depressie is als suikerziekte waar je ook niet moet stoppen met je insuline. Jij hebt antidepressiva nodig om je serotoninesysteem op peil te houden“.

Voor haar echter was stoppen met de medicatie veel meer: een manier om haar zelf opnieuw uit te vinden als persoon zonder ziekte, om de GGZ achter haar te laten, weer in contact komen met haar emoties.

Jolanda bouwde haar antidepressivum af over een periode van zes maanden, gebruik makend van taperingstrips

Het afbouwen ging goed, maar een maand na de afbouw begonnen de emoties weer binnen te stromen. Een heftige periode volgde waarin ze weer moest leren om te gaan met scherpe emoties die te pas en te onpas het bewustzijn binnen schoten. Ze deed er een jaar over om weer emotioneel “te leren lopen”.

Ook vertelt ze over het belang van goede begeleiding – en hoe moeilijk het is om iemand te vinden die je hier bij wil helpen en die je niet wil tegenhouden om de stap te maken.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.