Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hoe ernstig kan een depressie worden?

Vraag

Goedemiddag, ik heb sinds kort van de huisarts de diagnose depressie gekregen vastgesteld op basis van mijn symptomen. Dinsdag ga ik voor een intakegesprek naar de psycholoog. Ik ben alleen super bang dat mijn depressie al heel ver gevorderd is want ik denk achteraf dat ik hier al 4 jaar mee kamp. Nu is het alleen zo erg dat ik letterlijk voor alles bang ben voor alle dagelijkse dingen, ik ben bang dat ik plots door mijn benen zak, ik slaap bijna niet meer, ik durf niet meer alleen te zijn met mijn dochter, voor eten koken ben ik bang. En het allerergst vind ik wel dat ik emotieloos ben ik kan niet meer van mijn dierbaren houden of trots op iemand zijn. Het is elke dag een gevangenis in mijn hoofd, met veel lichamelijke klachten. Ik vergeet alles, weet vaak niet wat ik aan het doen ben en kan me niet meer concentreren. Ik voel me ook alsof ik niet ‘echt’ meer leef, dit is zo’n beangstigend gevoel.

Ik zou graag willen weten hoe ernstig een depressie kan worden en moet ik gewoon alles blijven doen terwijl het me eigenlijk niet lukt? Ik weet het niet meer.

Antwoord

Beste Esmeralda, uit wat je schrijft is op te maken dat je inderdaad een vrij ernstige depressie hebt. Het is verstandig dat je je naar een psycholoog hebt laten verwijzen voor nadere diagnostiek en behandeling. Het zou kunnen dat er aanvullend ook antidepressieve medicatie nodig is. Het gebrek aan emotie kan heel kwellend zijn. Voel je daar niet schuldig over, het is een bekend onderdeel van depressieve stemming. Ook de concentratie- en geheugenproblemen komen veel voor bij depressie.

Het gaat allemaal weer over. Ik zou je willen aanraden om ondanks je depressieve klachten zoveel mogelijk van de dagelijkse dingen te blijven doen. Ook als je weinig zin of plezier aan dingen beleeft is het goed om fysiek en mentaal in beweging te blijven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook