Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Hoe ga ik om met alle prikkels in de huidige corona-tijd, en bij welk ziektebeeld past dit?

Vraag

In de huidige tijd, met alle onrust omtrent de toekomst, maar ook in minder stressvolle tijden merk ik steeds meer dat niet alle prikkels van buitenaf (gesprekken/geluiden/emoties) in mijn hoofd passen. Het maakt me onrustig en soms ook boos en agressief. Ik heb al proberen te zoeken bij welk soort ziektebeeld het kan passen, maar kan het niet goed duiden waar het bij zou horen. Soms is het een gevoel van: ‘ik wil eruit’ (niet uit het leven stappen, verre van dat) maar uit dat opgesloten gevoel van steeds meer input in mijn soms overvolle hoofd. Ik heb een bijzonder moeilijke jeugd gehad. Mij altijd in mijn werk (in de zorg) kunnen verstoppen. Maar ik ben minder moeten gaan werken door gezondheidsproblemen. Ik werk nu nog 28 uur, dus kwam mezelf steeds meer tegen. Daar kan ik nu redelijk mee omgaan, maar zoals boven beschreven overkomt mij nu wel vaker dat mijn hoofd vol zit. En ik krijg het niet altijd meer op orde.
Wat kan het zijn, en hoe ga ik er mee om?

Antwoord

Hallo,

Je geeft aan dat verschillende soorten prikkels je te veel worden en je erg irriteren. Je vraagt je af bij welk ziektebeeld het past.
Het denken in ziektebeelden heeft wat dit betreft m.i. niet zoveel meerwaarde. Het kan bij meerdere beelden passen. Maar dan blijft nog steeds de vraag staan: hoe er mee om te gaan? En dat antwoord verschilt sterk per individu, ongeacht het ziektebeeld.
Ik zou dus een tegenvraag willen stellen: hoe zit dat bij jou in elkaar? Wanneer heb je er vooral last van, wat ben je dan aan het doen, met wie ben je dan, welk tijdstip van de dag, na bepaalde voedselinname, is het gekoppeld aan lichaamsbeweging enz.? En wat heb je tot nu toe gedaan wat er invloed op leek te hebben?
Jij bent dé expert over je eigen leven. Het kan helpen om het hier uitgebreider met een vriend over te hebben. Of met iemand die dit bij zichzelf herkent. Maar jij hebt vast al meerdere ideeën bij de vragen die ik hierboven schreef?

groeten, Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 8 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook