Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe ga ik om met spanning?

Vraag

Ik heb 9 maanden gelden sinds 2015 drie heftige psychoses meegemaakt en kamp nu met veel spanningen en onrust, wat is jouw ervaring hiermee, wat kan ik doen, gaat het ooit over?

Ik kan bijvoorbeeld niet rustig thuis zijn, rustig op de bank zitten of tv kijken. Ik heb soms spanningen in de supermarkt of fietsend. De spanning is nu ook aanwezig omdat ik vroeg klaar ben met vrijwilligerswerk en de rest van de middag niets te doen heb. (Ik neem af en toe een half lorazepam.)

Antwoord

Onderspanning (te weinig om handen hebben) is ook spanning inderdaad. En zeker dat kan over gaan!

Als ik mezelf als voorbeeld mag nemen, ik vang snel spanning op, ik ben daar gevoelig voor. Door vooral bezig te zijn met alles wat ik graag doe zet ik mijn spanning om: zowel met intensieve dingen zoals werk, of ruimte gevende zaken zoals tekenen en piano spelen. ‘Spanning’ is een veelomvattend onderwerp. Het is energie die wordt vastgehouden. Wat is de bron van de spanning, waarom gaat het in je systeem zitten, hoe en waar komt het er weer uit? Daar kan je met geduld in leren, hoe je hiermee om wilt gaan. Je hele systeem staat in verbinding met je omgeving, iedereen wisselt dus voortdurend energie uit. Emoties zijn ook vormen van spanning. Boosheid kan je letterlijk in beweging brengen, verdriet helpt spanning los te laten.

Dat je het al voelt wanneer het ontstaat is al winst, weet je ook wanneer je heel ontspannen bent? Hoe komt dit? Wat doe je dan goed?

Het is goed om spanning op te zoeken, er door je heen te gaan en het weer los te laten. Mediteren, bewegen, schrijven, dat hielp mij.
Maar ook zaken vermijden waarvan ik weet dat ze me spanning geven of energieverslindend zijn.

Uitdagingen aangaan, op zoek naar ervaringen die me ‘flow’ geven, werkt ook goed. En vooral onder de mensen zijn en in contact zijn met elkaar, dan kan je door open te zijn de spanning met elkaar delen. Daarvoor is het belangrijk je eerst veilig en vertrouwd te voelen met je omgeving. Mocht dat er niet voldoende zijn, wat kan je daar zelf aan doen?

Ik raak bijna niet uitgeschreven , maar hier laat ik het maar even bij.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Hartelijke groet,

Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 24 november 2017

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook