Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe help ik mijn vriend die depressief is en agressief gedrag vertoont?

Vraag

Met moeite stel ik deze vraag, want ik merk dat dit zo niet langer kan.
Ikzelf ben bekend met depressieve episodes en automutilatie. Mijn vriend krijgt een terugval van zijn depressie, deze valt aardig in bedwang te houden. Wel heeft hij de neiging alles agressief af te reageren, maakt niet uit naar wie. Nadat die bui over is, komt het schuldgevoel 4x zo hard terug, dus zijn we niks opgeschoten. Afleiding is geprobeerd, maar hij geeft aan dat alleen dingen die hij van mij niet mag doen (denk hierbij aan drugs etc.) hem helpen. Heeft u misschien een idee hoe ik hierin moet helpen?
Hij is bekend bij een psycholoog, maar hij wil dit niet aangeven. Deze manier (anoniem) vond hij prima.
Alstublieft, ik ben ten einde raad.

Antwoord

Om iemand met ernstige psychische klachten te helpen is veel kennis en kunde en geduld nodig. In de privésfeer is het vooral van belang om iemand enerzijds niet in de steek te laten, maar anderzijds duidelijk grenzen aan te geven, zeker bij agressief gedrag. Dat mag nooit getolereerd worden, ook niet als die ander het moeilijk heeft en achteraf spijt betuigt. Misschien kun je eens samen met je vriend naar zijn psycholoog gaan om hem te helpen en een en ander te bespreken. Ik vind het altijd erg nuttig en verhelderend als een partner meekomt, en meedenkt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook