Main content

Vraag

Heb een vriendin met een psychose.

Ze wil zich niet laten behandelen omdat dat behandelen vroeger een straf voor haar was. Zij had immers niks fout gedaan, begrijpelijk. Heb haar proberen wijs te maken dat ze last heeft van angst, maakt indruk.

Kan je mij een handvat geven, zodat ik haar er toe kan bewegen hulp te zoeken? Deze poppenkast duurt al meer dan 2 jaar. Ze is onmogelijk in de omgang. Ze wil geen uitkering, reden erachter misschien gevonden, andere dames hebben haar lopen treiteren en ze had toen aan hun veeg uit de pan gegeven. Zodanig dat ze hier dus niet vanaf wijkt.

Wat kan ik hier nog meer doen? Werk is al uit de hand gelopen. Politie zit er al op, die weten zich ook geen raad, begrijpelijk…

Antwoord

Dat klinkt als een pittige situatie. Allereerst: wat bijzonder en knap dat jij wel contact met haar hebt en zoveel informatie van haar krijgt.

Kennelijk is ze zeer krachtig in haar keuzes en principes en heeft ze al heel wat oud zeer opgelopen, en heeft ze veel schade opgelopen in het vertrouwen in anderen en in hulpverlening. Dan zijn hele kleine doelen met elkaar stellen en hele kleine stapjes wellicht haalbaar.

Voornamelijk nabij zijn, er zijn, zonder oordeel. ‘Kan ik iets voor je betekenen?’ En de rest laten.. voor zover dat niet voor extreme situaties zorgt.

Zodra je kaders moet stellen, wees daar eerlijk over. En laat het bij signaleren en informatie doorgeven aan anderen (professionals, huisarts of politie). Het liefst met een motivatie vanuit jezelf beredeneerd. “ ik maak me zorgen en zo ga ik niet bij je weg, voordat ik...”

Probeer te ontdekken waar zij figuurlijk gesproken een stap in wil zetten. En wees nieuwsgierig hoe jij haar kan volgen en ondersteunen hierin. Als ze merkt dat haar dit iets oplevert, zal er in de toekomst wellicht een moment komen dat ze ook met jou mee wilt bewegen. (Jouw voorstel om hulp in te schakelen.)

Als ik je verhaal nog eens lees, dan is je vriendin goed in staat om anderen te beïnvloeden, als een soort ‘tegenreactie’. Ingewikkeld ‘script’ vanuit Transactionele analyse bezien. Wat kan de andere partij tegenover haar leren? “Hoe laat je je niet gekmaken?”

Hoe doorbreek je deze sterke gedragsdynamiek? Hoe is ze weer als ‘mens’ te zien? Met wensen, talenten, verlangens? Hoe kan de omgeving daar op gaan focussen?

Kortom, ik heb geen pasklaar antwoord, hopelijk kan je hier iets mee?

Succes! Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 27 mei 2018
Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse andere experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: