Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan het dat ik al jaren intensief blow en niet psychotisch word?

Vraag

Ik heb nog één vraag: Hoe kan het dat ik me al 10 jaar sufblow en nooit meer psychotisch word, laat staan opgenomen moet worden?

Antwoord

Ik zou zeggen: omdat je geluk hebt!

Het is net zo als met roken en longkanker: sommige mensen roken zich suf maar krijgen nooit longkanker.

Het psychotogene effect van cannabis (de mate waarin cannabis psychose kan veroorzaken) verschilt van mens tot mens. Dit verschil wordt veroorzaakt door verschillen in de genetische constitutie van mensen en door verschillen in de levensgeschiedenis (mate van trauma in de kindertijd).

Het kan ook afhangen van de soort cannabis die je gebruikt: sommige soorten hebben een hoog CBD (cannabidiol) gehalte waarvan bekend is dat het kan beschermen tegen psychose.

Verder kan het zijn dat je het psychotogene effect van cannabis compenseert met elementen van weerbaarheid: gezond eten, goed slapen, een beetje antipsychotische medicatie, een gestructureerd bestaan, inzicht in je psychose, etc….

Wat denk je?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook