Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik afbouwen het beste aanpakken?

Vraag

Beste Jim,

Jarenlang heb ik te maken gehad met depressie en randpsychosen. Vanaf mijn adolescentie werd ik overvallen door een psychose.

Na een meningvershil met mijn psychiater ben ik nu in het ambulante team opgenomen. En in het laatste gesprek werd me (tussen neus en lippen door gezegd) dat ik wel eens een PTSS syndroom kan hebben.

Ik heb een hoop meegemaakt de laatste 3-4 jaar. Zit nu met mijn medicatie op een minimale dosering (quetiapine als slaap medicatie en depakine als stemminsstabilisator).

Toch heb ik een wens om in de toekomst medicatie vrij door het leven te gaan. Ik weet dat ik het kan in het verleden is me dit ook vaak gelukt.

Wat is jouw advies in deze situatie? Hoe kan ik het aanpakken om mijn wens te laten slagen?

Antwoord

Hey M,

Dank voor je vraag!

Ik zou zeggen: om medicatievrij door het leven te gaan moet je iets van een plan hebben.

1. Als er inderdaad sprake is van PTSS verdient het aanbeveling om dat eerst te behandelen alvorens de medicatie verder af te bouwen, zeker gezien het feit dat je al flink hebt afgebouwd.

2. Het is belangrijk dat het behandelteam zich er achter stelt en je hierbij helpt. Vaak zijn ze tegen – maar het is een feit dat mensen willen proberen of ze zonder medicatie kunnen en de enige manier om dat uit te vinden is door de medicatie te stoppen. Leer ze dat je behoefte hebt aan hun steun.

3. De afbouw moet heel langzaam gaan en vaak heb je hier een taperingstrip bij nodig – zorg dus dat je bij een zorgverzekeraar zit die deze strips vergoedt (bv DSW en ENO).

4. Het belangrijkste natuurlijk is: ken je kwetsbaarheid en je kracht, leer je verhaal hierover te vertellen, en leer zo goed mogelijk tussen alles waar je meer of minder controle over hebt te navigeren, op weg naar je eigen doelen die voor jou belangrijk zijn.

En nog veel meer op onze website…..zet hem op M!

Beantwoord door: Jim van Os op 9 december 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook