Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik een jongen, waarvan zijn moeder depressief is, het beste begeleiden?

Vraag

Ik begeleid een jongen van 10 jaar waarvan zijn moeder zwaar depressief is. Ze is de afgelopen periode een paar keer opgenomen geweest op een psychiatrie afdeling van het ziekenhuis. De jongen praat niet veel als je vragen stelt over zijn moeder. Hij is ingeschreven voor een KOPP groep, deze start (als het goed is in september). Heb jij tips om hem nu al te begeleiden in de problematiek van zijn moeder? En wat zijn hier echte do’s en don’ts in.

Antwoord

Ik denk dat het er vooral om gaat om goed te kijken hoe het met deze jongen gaat. Doet hij het goed op school, heeft hij vriendjes, hoe is het contact met moeder (en met de vader, daar schrijf je niets over)? Wees alert op zijn vragen, ook via een omweg. Geef dan simpele uitleg over wat er met moeder aan de hand is, zonder de ernst ervan te ontkennen. Moeder is ziek in haar hoofd, dat beperkt de aandacht die ze heeft voor hem. Kinderen van 10 jaar snappen al best veel. Je kunt misschien eens vragen of hij al eens van ‘depressief‘ heeft gehoord. Wat belangrijk is, is dat hij snapt dat het niet met hem te maken heeft. Vraag vooral ook aan de moeder hoe zij wil dat er over haar gesproken wordt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook