Main content

Vraag

Mijn vriend (19j) heeft al ruim één jaar last van psychose en ik maak mij er enorm druk over omdat hij constant zelf zoekt naar een oplossing. Maar dit gaat dan even goed en na een paar dagen verergert dit terug. Het wordt steeds maar erger. Het is al zo ver dat hij het zelfs moeilijk heeft om mij nog te spreken of weg te gaan waar te veel mensen zijn.

Hij wilt dit zelf oplossen zonder hulp maar ik vrees dat dit niet gaat lukken, hopelijk kan u mij helpen.

Alvast bedankt!

Antwoord

Dan is je vriend heel eigenwijs. En dat zeg ik als compliment. Ik herken het bij mezelf ook. Hulp leren vragen is lastig en jezelf willen bewijzen dat je normaal bent is heel normaal als je zo jong bent.

Het gaat dus om het vinden van een opening. Hoe zou het zijn als je hem zo ver krijgt dat je hem zelf een vraag laat sturen naar dit e-spreekuur. Dat is laagdrempelig en anoniem.

Als hij dat ook niet wil, dan kan je je gaan afvragen hoeveel zin het heeft dat jij je wel druk maakt en hij ogenschijnlijk niet. Je helpt hem het beste als hij jouw angst er niet bij krijgt. Dus neem wat afstand van wat ZIJN probleem is -hoe moeilijk dat ook voor je is- en wees nabij met wie hij als mens is. Draai het om: geef hem het signaal "als je me nodig hebt? geef een seintje, en vraag wat je wilt, dan kom ik je met alle liefde helpen.

Hopelijk werkt dat,

hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 6 december 2019
  • Deel deze pagina: