Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik uitleggen wat een psychose is?

Vraag

Hoe kan ik mijn familie uitleggen wat een psychose is? En kan je mij en mijn kinderen richtlijnen geven om hiermee om te gaan?

Antwoord

Volgens mij is dit te vinden op onze website – we hebben bijvoorbeeld animaties gemaakt waarin we uitleggen wat psychose is (en vooral ook niet is – namelijk het is geen chronische zwaar beperkende infauste hersenziekte) – zie bijvoorbeeld:

en ook:

Ook over omgaan met psychose en ‘praten met’ psychose is er materiaal, bijvoorbeeld: Tips bij psychose

Ook zijn er blogs die hierover gaan.

Maar….misschien heb je nog andere, meer specifieke vragen? Let me know!

Ook is het natuurlijk zo dat iedere psychose anders is, want iedere persoon is anders. Het is dus ook een kwestie van uitvinden.

Belangrijkste tip: wees gewoon menselijk – ga er van uit dat je met iemand te maken hebt die een mens is met gewone menselijke emoties. De psychose is voornamelijk een uiting van menselijke angsten en emoties…

Greetz Jim – en succes!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook