Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik van tremor afkomen?

Vraag

Éen jaar geleden ben ik overgestapt van Lithium naar depakine omdat ik last had en heb van ernstige tremoren. De psycholoog zegt nu dat ze geconditioneerd zijn en gerelateerd aan (op)lopende spanning. Hoe kan ik weer van de tremoren afkomen?

Ik gebruik nog vier andere medicaties: anafranil, abillify, naltrexon en leponex. Heeft u hier een idee of mening over?

 

Antwoord

Ook een bestaande tremor is afhankelijk van psychische factoren, dus daar kun je zeker aan werken. Maar de tremor heeft waarschijnlijk ook een neurologische component, zoals je dat ziet na lithiumgebruik.

Je hebt een forse medicatie-mix met zo’n beetje alles wat de psychiatrie te bieden heeft! Kan daar niet wat van afgebouwd worden en kijken of het helpt voor de tremor? Alle medicaties die je gebruikt kunnen bijdragen aan tremoren…

Hoe is de clozapinespiegel? Wordt dat gecheckt?

Indien je veel hinder ondervindt is behandeling met propranolol 2 tot 3 dd 40 mg of 1 dd 80 mg met gereguleerde afgifte iets wat je kunt bespreken met de behandelaar. Zonodig kan per 3 tot 4 weken de dosering van propranolol worden opgehoogd tot 240 mg of maximaal 320 mg per dag – althans dat kan je met de voorschrijver bespreken. Maar niet als je astma hebt….

Hope this helps – om te bespreken met je arts!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Jim van Os op 13 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Tremor

Lees ook