Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe kan je je vasthouden aan je geloof bij ernstig psychisch lijden?

Vraag

Hoe kan je je vasthouden aan je geloof, wanneer er sprake is van psychisch lijden en het leven soms niet leefbaar lijkt?

Antwoord

Hoi E.,

Wat een boeiende, maar ook moeilijke vraag stel je. Bij het geloof gaat het er volgens mij om wat je als belangrijkste waarheid in het leven ervaart, terwijl dat tegelijk niet helemaal samenvalt met, of is gekoppeld aan het verhaal dat bij je persoonlijke leven behoort.
Ik bedoel hiermee het verschil tussen het deel van jezelf dat tot je persoon of persoonlijkheid behoort, en het deel dat je tot je ziel of geest toebedeelt.

Je ziel of geest is dat deel van jezelf dat het meest diep verbonden is met jezelf en met het goddelijke deel van het bestaan. Het is het deel van jezelf dat altijd zal bestaan, ook over de dood van je persoon(lijkheid) en lichaam heen. Het is voor ons niet altijd mogelijk om helemaal goed te overzien welk deel hier nu mee bedoeld wordt. Het heeft te maken met het gedeelte van jezelf dat diep verborgen ligt in jezelf en in staat is om, ondanks wat jezelf meemaakt, te vertrouwen dat God een constante bron van vertrouwen voor ons kan zijn.

Wat kan helpen is om op momenten of in perioden dat je het zwaar hebt, stil te zijn en voorbij je gedachten en gevoelens te kijken naar wat er het meest diep in jezelf waarneembaar is. En dat in liefde op te dragen aan datgene waar je in gelooft. Datgene is in potentie groter dan de dingen die tegenzitten en waar je aan lijdt.

Het kan helpen om in stilte te zitten en vanuit je hart waar te nemen wat er zich afspeelt in je leven, en dat te proberen ‘los te zien’ van je psychologie, je lichaam en dingen in je omgeving.

Heel veel sterkte ermee en een hartelijke groet,

Timo

Beantwoord door: Timo van Kempen op 18 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook