Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan manie en depressie behandeld worden?

Vraag

Ik vraag mij af hoe iemand met een bipolaire stoornis behandeld kan worden? Vooral omdat mijn ervaring met een manisch depressieve kennis is dat ze het zelf niet wil weten en zich daar voor dus niet wil laten behandelen? Maar wel op andere manieren aan zichzelf probeert te werken, maar niet heel veel verder komt, omdat ze dus niet eerlijk naar zichzelf kan kijken?

En is het een ziekte? is het erfelijk? Of kan het ook ontstaan zijn door coping?

Antwoord

Dat zijn veel vragen. Kijk eens op de website van Thuisarts.nl.

Mensen met een bipolaire stemmingsstoornis hebben zelf soms niet het besef dat er iets aan de hand is, vooral in een (hypo)manische fase kan dat voor henzelf en de omgeving problemen geven. Er is geen standaard oplossing voor, hoe je dit hanteerbaar maakt hangt erg af van de persoon en de omstandigheden.

Het is een van de lastigste en pijnlijkste kanten van manie en psychose: gebrek aan ziekte-inzicht. Helaas geldt hier soms: door schade en schande wordt men wijs. Het vergt veel tact en geduld om daarmee om te gaan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook