Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe krijg ik de bovenhand over mijn stemmen?

Vraag

Ik ben constant aan het communiceren met mijn stemmen, ze vragen me ook soms om dingen te doen; meestal WIL ik gehoorzamen maar ben werkende en breng zo mijn werk enorm in gevaar. Hoe kan ik deze stemmen intomen en waarom ben ik dan zo gevoelig en heb ik moeilijkheden met mensen die me hard aanspreken of me voor dom houden.

Ook als ik deze stemmen hoor, heb ik met momenten echte domme momenten ik herken sommige mensen niet onmiddellijk het duurt maar enkele seconden en voel me soms zo dom precies of ik niets meer weet is dit normaal?

Hoe krijg ik de bovenhand van deze stemmen?

Ook hoor ik mensen die ik nooit meer wil zien of eender welk contact meehebben, ze manipuleren mij en moeien hun zowel privé als op werk, ze maken me dan ook agressief. Ze stelen precies mijn identiteit, in het echt leven hebben ze me buiten gesloten, voor de rest vallen hun stem en schimmen me constant lastig.

Is schizofrenie erfelijk en hoe voed ik mijn dochter het beste op om haar hier van te beschermen?

Antwoord

Beste A,

Of mijn adviezen ook bij jou werken weet ik natuurlijk niet, het is een kwestie van proberen. Wat ik veel mensen die stemmen horen adviseer is een duidelijk onderscheid te gaan maken tussen luisteren naar de stemmen en het horen van de stemmen. Ga eens een korte periode van de dag, bijvoorbeeld 20 minuten, bij voorkeur op een vast tijdstip, luisteren naar de stemmen, ze uitnodigen. En luisteren is lastig. Het betekent dat je goed luistert wat ze zeggen en navraagt of je het goed hebt begrepen. Niet in discussie gaan, niet bij voorbaat ervan uitgaan dat je moet doen wat ze zeggen, maar goed luisteren en doorvragen. Na die periode hoor je de stemmen alleen maar, je luistert niet naar ze. Eventueel verwijs je ze naar de tijdsperiode de volgende dag, het spreekuur. Zo’n spreekuur kun je een of meerdere keren doen natuurlijk.

Gehoorzaam een stem nooit, tenzij jijzelf ervoor kiest. Stemmen willen nog wel eens dreigen, maar stemmen hebben geen handen, ze kunnen niks. Behalve tegen je praten op allerlei manieren. Ze voeden zich met jou angst. Dus al jij gelooft dat ze bijvoorbeeld allerlei dingen kunnen veroorzaken, dan komt dat omdat jij het gelooft en niet omdat ze dat kunnen. Een stemmenhoorder zei ooit tegen haar stemmen: “Als jullie de afwas vandaag voor me doen, dan gehoorzaam ik jullie voortaan….‘ Het lukte de stemmen natuurlijk niet.

Dus in jouw geval niet reageren op je stemmen als je werkt; en een tijdsperiode nemen na je werk dat je naar ze luistert.

Je bent alleen maar dom als je dat zelf ook vindt. De stemmen mogen van alles vinden – jij laat je uitdagen of niet. Kennelijk is slim moeten zijn voor jou een belangrijk thema (zoals voor zoveel mensen). Wat is dom zijn eigenlijk precies?

Iemand, en ook een stem, kan alleen maar manipuleren als je dat zelf laat gebeuren. Kennelijk leef je erg geïsoleerd, en mogelijk hoor je daarom al die mensen die je hebben gekwetst en die je hebt gekend? Ga op zoek naar nieuwe mensen.

De kwetsbaarheid voor psychose, en wellicht ook stemmen horen is erfelijk. Schizofrenie bestaat niet. Dit wil niet automatisch zeggen dat je kinderen dit ook krijgen. Bovendien de meeste mensen die stemmen horen kunnen daar goed mee omgaan.

Medicatie helpt meestal niet ’tegen’ stemmen horen. Je emoties worden vlakker, en daardoor de stemmen minder heftig. De stemmen voeden zich met je emoties. Als je leert omgaan met je emoties kun je de stemmen laten voor wat ze zijn. Ze helpen je als het ware om met je emoties om te gaan, ze ‘dwingen’ je daar in zekere zin zelfs toe.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook