Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik slik nu vier weken 20 mg escitalopram tegen een gegeneraliseerde angststoornis.

Het werkt nog niet echt. Op internet kom ik verschillende verhalen tegen. De ene site zegt dat het na twee weken moet werken en de andere zegt dat het wel drie maanden kan duren.

Hoelang is het zinvol om te blijven slikken?

Antwoord

Hey G. dank voor je vraag!

In het algemeen zou je verwachten dat na één maand mensen iets zouden moeten merken. Maar er is veel variatie en soms duurt het twee maanden.

Dus ik zou in overleg met de voorschrijver kijken of jullie het eventueel nog twee of vier weken gaan geven alvorens naar plan B te gaan.

Over plan B gesproken: er zijn dingen als mindfulness (hard werken maar kan groot verschil uitmaken), yoga (idem), running therapy en exposure therapy (je blootstellen aan dingen waar je juist bang voor bent) die goed kunnen werken! Is dat al geprobeerd?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 26 september 2020
  • Deel deze pagina: