Main content

Vraag

Hoelang duurt het voordat olanzapine (Zyprexa) gaat werken?

Antwoord

Beste Anoniem,

Goed dat je je vraag stelt.

Hoewel iedereen weer anders kan reageren op medicijnen, ook op Zyprexa, is het een middel dat vrij snel kan werken. Het hangt ook een beetje af van de vorm waarin je het neemt.

Kort gezegd (in tabletvorm): voor onrust en jagende gedachten/gevoelens kan het al een half uur na inname effect hebben, uiterlijk binnen een paar uur.

Effecten op de mate waarop psychotische belevingen wat betreft de inhoud overheersen, kunnen wat langer op zich wachten - maar algemeen gesproken toch merkbaar binnen een paar dagen, een kleine week.

Let wel dat bovenstaande een zeer algemeen antwoord is.

Vragen over werking van medicatie behoeven advies op maat. Jouw voorschrijvend arts is hiervoor bij uitstek degene die je vragen moet kunnen beantwoorden, omdat hij/zij jouw situatie van nabij kent.

Hartelijke groet,

Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

 

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Timo van Kempen op 10 augustus 2020
  • Deel deze pagina: