Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoe snel werkt quetiapine vanaf de eerste dosering?

Vraag

Beste Peter,

Bijna 7 maanden geleden ben ik gestart met quetiapine.

Hoelang duurt het voordat dit middel werkt nadat je de eerste dosering inneemt?

Ik had het idee dat de werking al begint op dag één, maar daar twijfel ik nu over.

Groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

Je stelt een goede vraag die lastig te beantwoorden is. Dat is zo omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Bij de een zal de quetiapine heel snel het gewenste effect hebben, bij de ander zal dat misschien een tijdje duren of misschien wel een langere tijd. En bij sommige mensen zal de quetiapine misschien wel helemaal niet het gewenste effect hebben.

Gemiddeld genomen neem ik aan dat een effect van quetiapine binnen niet al te lange tijd, waarbij ik denk aan dagen of een week of een paar weken, merkbaar moet zijn. Maar hoe dat bij jou zal uitpakken, daarover kunnen we met de kennis die we nu hebben, van tevoren niet heel goed iets zeggen.

Omdat jij degene bent die de effecten van de quetiapine ervaart, ben jij ook degene die hier het best iets over kan zeggen. Door zelf zo goed mogelijk te beoordelen of je merkt dat je je door de quetiapine beter gaat voelen. Makkelijker kan ik het voor jou niet maken, maar ik hoop dat je met dit antwoord toch een beetje geholpen bent.

Met vriendelijke groet,

Peter

Beantwoord door: Peter Groot op 26 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Quetiapine

Lees ook