Main content

Vraag

Beste Peter,

Mijn moeder is opgenomen vanwege klachten bij het afbouwen van paroxetine en inmiddels een ernstige depressie. Zij heeft voor deze depressie quetiapine 200 mg en venlafaxine 225 mg gekregen.

Ze hebben een hartfilmpje gemaakt en bloedgeprikt, en nu blijkt dat er problemen ontstaan met het hart. Na overleg met de cardioloog is besloten de quetiapine af te bouwen.

Nu willen ze de quetiapine in vijf dagen afbouwen. Wij als familie schrokken daar best van, want naar ons idee kan dat best wat problemen opleveren. Zij geven aan dat ze dit niet verwachten en indien dit wel zal gebeuren, ze gaan herevalueren en eventueel langzamer zullen afbouwen.

Wij vragen ons af hoe verantwoord het afbouwen van deze dosering quetiapine in zo’n kort tijdsbestek eigenlijk is?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Anoniem,

Ik kan begrijpen dat de cardioloog de quetiapine snel wil afbouwen, maar afbouwen vanaf een dosis van 200 mg in vijf dagen is wel heel erg snel en de kans dat je moeder daardoor last zal krijgen van onttrekkingsverschijnselen is heel groot. Hierdoor kan je moeder van de regen in de drup raken.

Als het maar enigszins mogelijk is dan is een afbouw in minstens vier of meer weken wenselijk. Als dat wordt gedaan met behulp van taperingstrips dan gaat de afbouw in ieder geval niet in te grote stappen. Ook kan dan goed worden bijgehouden of onttrekkingsverschijnselen beginnnen op te treden of niet. Als dat niet gebeurt dan kan de afbouw volgens plan verlopen. Als die klachten er wel zijn, dan kan de snelheid van de afbouw worden verlaagd. Dat is voor je moeder de veiligste manier om hopelijk zonder problemen met de quetiapine te kunnen stoppen.

Ik hoop dat dit antwoord, dat je aan de arts of psychiater en de cardioloog kunt laten lezen, je moeder zal helpen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 1 oktober 2020
  • Deel deze pagina: