Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe verhoudt paliperidon 50 mg depot zich tot tabletten van 3 mg?

Vraag

Sinds 7 maanden krijg ik paliperidon (in depotvorm) 100 mg en 75 mg en de laatste keer was 50 mg om de vijf weken, omdat ik veel bijwerkingen heb en erg gevoelig ben voor het medicijn.

Ik heb gevraagd om paliperidon in pilvorm. Ik krijg 3 mg.

Wat is de verhouding als je depot vergelijkt met tabletten?

Antwoord

Er is niet bekend wat precies de ‘equivalente’ (zo heet dat) dosering is. Paliperidon 3 mg in tabletten is de laagst mogelijke dosering in pilvorm, het is niet te breken. Er is geen drankje of iets dergelijks.

Theoretisch zou je om de dag kunnen proberen; maar daarvoor eerst met de voorschrijver overleggen. Een ander antipsychoticum, met een ander bijwerkingprofiel in een lage dosis, zou wellicht een optie kunnen zijn.

De Regenboogapotheek heeft geen taperingstrips voor paliperidon. Zij adviseren bij de wens tot afbouwen over te stappen op aripiprazol en daarmee langzaam in stappen te verminderen.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 9 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
depot
Medicatie

Lees ook