Main content

Vraag

Kunt u mij het verschil aangeven tussen een randpsychose en een dissociatieve stoornis?

Antwoord

Beste S,

Zowel randpsychose als dissociatieve stoornis zijn woorden die we gebruiken om bepaalde ervaringen bij mensen te beschrijven die we niet goed begrijpen. Het zijn geen echte ziekte-entiteiten met een duidelijk begin en einde. Iedereen is weer anders!

Dat gezegd hebbende het volgende: met randpsychose wordt in het algemeen bedoeld dat iemand een beetje psychotisch is, maar nog wel redelijk grip heeft op zijn ervaringen en zijn functioneren.

Dissociatie gaat over een veranderde staat van bewustzijn die optreed als iemand compleet overweldigd wordt door een heftige en angstige ervaring. Bijvoorbeeld volkomen 'van de wereld' in je auto zitten als je net een ongeluk hebt gehad (zonder verwond te zijn geraakt). Dat heet dissociatie.

Sommige mensen zijn zo getraumatiseerd dat ze regelmatig in zo'n staat van dissociatie terecht komen en daardoor niet meer kunnen functioneren. Dat heet dan een dissociatieve stoornis.

Soms treden er bij dissociatie ook dingen op als stemmen horen of paranoia - die kunnen dan weer randpsychotisch aandoen.

Als je begrijpt wat ik bedoel!


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over trauma:

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: