Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe werken antidepressiva eigenlijk?

Vraag

Hoi Ralph,

Hoe werken antidepressiva en word je er vrolijk/beter van?

Gaan je geheugenproblemen over en krijg je weer meer zin in activiteiten?

Dank je wel alvast.

Antwoord

Beste R.,

Antidepressiva verminderen somberheid, angst en de daaraan gerelateerde klachten die je bij een depressie ziet. Deze medicijnen beïnvloeden de prikkelgeleiding (neurotransmissie) tussen de zenuwcellen in hersencircuits die betrokken zijn bij regulatie van stemming en emotie. Hoe deze werking op stemming en gedrag precies tot stand komt weten we eigenlijk nog niet, daarvoor is het brein toch te complex.

Als je met zo’n middel begint, kan het wel een aantal weken duren voordat je een verandering begint te bemerken. Soms nemen de klachten de eerste weken juist iets toe, dus daar moet je dan even doorheen.

De reactie op een antidepressivum verschilt per persoon, en er zijn bovendien veel verschillende soorten antidepressiva. Je wordt er niet zozeer vrolijk van, het is meer dat angst, remming en somberheid afnemen en je dus je oude gevoel weer terugkrijgt. En als je van nature een vrolijk persoon bent, dan komt dat dus weer terug.

Als een depressie gepaard gaat met geheugen- en concentratieproblemen, kun je ervan uitgaan dat die weer overgaan als de depressie voorbij is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 december 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook