Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb Depakine gekregen vanwege een manie. Ik slik het nu een aantal dagen en nu vroeg mijn begeleiding vanmorgen wanneer het ongeveer aan gaat slaan.

Hoelang gaat dat ongeveer duren?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste A.,

Een medicamenteuze behandeling voor acute manie bij bipolaire stemmingsstoornis moet na ongeveer twee weken een verbetering van de klachten en verschijnselen laten zien. Dat betekent overigens niet dat de manische episode dan al helemaal voorbij is. Dit geldt ook voor valproïnezuur (Depakine).

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 mei 2022
  • Deel deze pagina: