Main content

Vraag

Goedemorgen,

Bedankt dat ik even een vraag kan stellen. Ik loop al twee jaar, sinds mijn scheiding, bij de GGZ. Sinds een week weet ik via mijn psychiater dat ik gediagnosticeerd ben met een bipolaire stoornis type 2. Ik ben voor 80% depressief met af en toe twee weken dat ik mij heerlijk voel. Niks aan de hand, hoofd vrij van gedachten. Geen verdriet etc.

Ineens sla ik weer om en ga ik weer helemaal onderuit. Elke keer komt het verdriet van de scheiding weer boven en alle vragen in mijn hoofd. De stoornis is aan de oppervlakte gekomen sinds ik gescheiden ben al heb ik wel al eerder in mijn leven depressieve periodes gehad en veel stemmingswisselingen. Alleen niet zo erg als nu. Ik heb mijn psychiater heel even over de telefoon gesproken toen hij mij vertelde dat ik bipolair ben en dat hij de medicatie Depakine voorstelt. Helaas is er voorlopig geen mogelijkheid om langs te komen voor onderzoek.

Wat ik u graag zou willen vragen is of Depakine niet alleen de hypomanie weghaalt en dat de depressie blijft.

Ik wil zo graag wat meer rust ervaren.

Kunt u mijn vraag misschien beantwoorden?

Bedankt voor uw moeite.

Antwoord

Beste C.,

Via PsychoseNet kan ik je geen persoonlijk behandeladvies geven, maar wel in het algemeen iets zeggen over medicatie bij bipolaire stemmingsstoornissen type 2, dus als je last heb van (forse) depressies en daarnaast ook van (lichte) hypomanie. Dat laatste is meestal niet een groot probleem (kan het wel worden als het uit de hand loopt), maar de depressies dus wel.

Valproïnezuur (Depakine) werkt vooral goed tegen de manische verschijnselen en in wat mindere mate ook tegen de depressies. Nu is de reactie op medicatie per persoon erg verschillend, dus wat een medicijn bij jou doet moet na een tijdje blijken. Overigens mag valproïnezuur niet gebruikt worden bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd vanwege de schadelijke invloed op het ongeboren kind, tenzij geen enkel ander middel zou werken.

Een ander vergelijkbaar medicijn dat vooral tegen de depressies bij bipolair 2 helpt is lamotrigine. Ook lithium en quetiapine zijn effectief bij bipolaire depressies. Bespreek met je psychiater wat voor jou een goede keus is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Bekijk ook:

  • Plusminus.nl – Vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten
  • KenBis.nl – Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2020
  • Deel deze pagina: