Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoelang duurt het voordat ik emoties terugkrijg na stop medicatie?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Al vanaf januari 2020 krijg ik medicatie. Dit betrof eerst alleen 20 mg olanzapine. Inmiddels slik ik 10 mg olanzapine, 50 mg quetiapine, 800 mg lithium 1 mg lorazepam.

Ondertussen ben ik het afgevlakte emotionele leven vanwege de medicatie beu en wil ik graag mijn emoties weer terug. Ik wil weer kunnen huilen, me euforisch kunnen voelen en het gevoel van dopamine kunnen ervaren. Om deze reden ben ik een keer voor vijf dagen gestopt met de medicatie en heb ik voor het slapengaan ‘Valdispert Nacht’ gebruikt, om uit te testen hoelang het duurt voordat ik mijn emoties weer terugkrijg.

Binnen die vijf dagen kreeg ik mijn emoties helaas niet terug. Ik sliep ook vrijwel niet, maximaal een half uur per nacht.

Omdat u op dit gebied de deskundige bij uitstek bent, is mijn vraag aan u of u weet hoelang het duurt voordat ik mijn emoties en gevoel voor dopamine terugkrijg als ik stop met de medicatie.

Een andere vraag is: wat kan ik doen aan het enorme slaaptekort zodra ik met de medicatie stop? Bestaat er een middel dat mijn emoties niet afvlakt maar me wel in slaap brengt?

Ik heb echt uw hulp nodig. Ik wil gewoon weer deel kunnen nemen aan de maatschappij en kunnen werken. Met de medicatie lukt dat niet omdat ik een laag energieniveau heb, geen initiatief kan nemen en heel afgevlakt overkom. Hopelijk kunt u mij advies geven hierover.

Hoogachtend,

N.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je vraag!

  1. Het afgevlakte gevoel kan zeker te maken hebben met de medicatie. Het kan ook te maken hebben met de onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid – vooral als er depressie speelt. Ook kan het te maken hebben met de gevolgen van trauma vroeger in de jeugd. Is dit het geval geweest?
  2. Als je bent getraumatiseerd in de jeugd moet hier ook naar gekeken worden. Vaak kan dan een vorm van lichaamsgericht werken helpen, bijvoorbeeld somatic experiencing of psychomotore therapie.
  3. Graag NOOIT je medicatie in één keer ‘cold turkey’ stoppen. Hierdoor ontregelt alles. Je kunt veel beter heel langzaam één medicament tegelijk proberen af te bouwen volgens onze tips voor het afbouwen van medicatie.
  4. Je kunt het beste beginnen met de medicatie af te bouwen waarvan je vermoedt dat die het meest afvlakkend werkt. Dat zou bijvoorbeeld de olanzapine kunnen zijn, eventueel versterkt door de lithium. Lorazepam heeft niet een afvlakkend effect en quetiapine heeft slechts een zwak afvlakkend effect, al helemaal in de lage dosis van 50 mg.
  5. Je hoeft de medicamenten niet meteen te stoppen – je kunt ook proberen verminderen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met olanzapine HEEL langzaam af te bouwen van 10 mg naar 5 mg en kijken hoe dat bevalt….
  6. Er zijn geen slaapmiddelen die je veilig chronisch kunt gebruiken. Helaas. In de praktijk zou ik voorlopig doorgaan met de quetiapine 50 mg om te helpen slapen, en eventueel ook de lorazepam (hoewel dit verslavend is – dus beter stoppen als je klaar bent met olanzapine/lithium afbouwen).

Kortom, eerst graag onze 33 tips goed lezen en dan een strategie bepalen met je voorschrijver. Plus NOOIT alles in één keer stoppen. Dan doe je inderdaad geen oog dicht door de heftige onttrekking die je krijgt….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 29 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Bijwerkingen
Lithium
Lorazepam
Medicatie
olanzapine
Quetiapine

Lees ook