Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ik heb vanaf mijn tiende tot vijfentwintigste jaar antipsychotica in hoge doseringen en in bijzondere cocktails voorgeschreven gekregen en gebruikt.

Op mijn achttiende is afbouw sterk aangeraden vanwege de zeer hoge doseringen en de bijwerkingen. Na ongeveer zes jaar afbouwen, een voorspelde psychotische depressie met katatonie, ben ik nu helemaal medicatievrij.

Hoe lang duurt het voordat je écht volledig schoon bent en de naweeën (trillen, spasmen, kataplexie, vermoeidheid, darmproblemen) helemaal weg zijn?

Inmiddels zijn de psychische naweeën zo goed als verdwenen (op depressieve buien na).

Mijn huisarts weet hier te weinig van en bij de Specialistische GGZ waar ik behandeld werd hoef ik dezelfde vraag om dezelfde reden ook niet te stellen, vandaar dat ik de vraag hier plaats.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste S.,

Het is goed om te horen dat het je gelukt is om na 15 jaar gebruik van (cocktails van) antipsychotica in hoge doseringen nu helemaal medicatievrij te zijn en dat de psychische naweeën voor jou nu zo goed als verdwenen zijn, op depressieve buien na.

Je stelt me een terechte en belangrijke vraag, namelijk hoelang het duurt voordat de naweeën die jij noemt (trillen, spasmen, kataplexie, vermoeidheid, darmproblemen) van zulk langdurig gebruik weer helemaal weg zijn.

Mijn antwoord is dat ik het niet weet en dat anderen dat volgens mij ook niet kunnen weten. Mensen verschillen hierin sterk van elkaar. Meer in het algemeen kan ik wel zeggen dat uit ervaringen blijkt dat herstel van zulk langdurig gebruik wel degelijk mogelijk is, maar ook dat dat veel tijd kan kosten. Mensen die dit ervaren hebben zeggen vaak dat ze zich pas na hele tijd – soms meerdere jaren – helemaal hersteld voelen. Waarbij herstel niet altijd betekent dat alle klachten weg zijn, maar dat ze een goede manier hebben gevonden om met de klachten die er nog wel zijn goed om te gaan, zonder dat ze daarvoor nog antipsychotica nodig hebben.

Dit kan voor jou dus ook zo zijn. De wetenschap dat het uiteindelijk beter kan worden en hopelijk ook zal worden als je erin slaagt om mindere perioden goed door te komen, zal je hierbij hopelijk helpen.

Waar je misschien ook nog iets aan zult hebben zijn de tips voor afbouwen van medicatie van Prof. Jim van Os. Je hebt weliswaar je medicatie al afgebouwd, maar die tips gaan ook over wat je daarna nog kunt doen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 4 juni 2021
  • Deel deze pagina: